15 Ekim 2007 Pazartesi

ŞAM TATLISI

Sevgili Devlet Şah ve arkadaşının çıkardığı ücretsiz aylık dergiden aldığım bir tarif. Çok ama çok pratik malzemesi bir o kadar az ve bir o kadar da lezzetli bir tatli oldu... Bu eşsiz dergiyi sizlerde okumak isterseniz işte linki tam burada.
Amcam Bursa'da 42 yıl tatlıcılık yaptı. Baklava ustasıdır. Bayramda çekine çekine servis yaptım. Halam revanin çok güzel olmuş dedi. Hala o şam tatlısı dedim. Amcam yok bu yoğurt tatlısı dedi. Adının ne olduğunu açıkçası ben de bilmiyorum ama güzel bir tad. Bence denenmeli.....


MALZEMELERİ:

Hamuru için:

  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 0,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti için
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

HAZIRLANIŞI:
  • Hamur malzemeleri karıştırılarak koyu kıvamlı bir kek yapılır.
  • Hamur yağlanmış ve toz şeker serpilmiş bir tepsiye 1 cm kalınlığında olacak şekilde yayılır.
    180 derecelik fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilmeli.
  • Tatlı pişerken şerbet hazırlanır.
  • Su ve şeker kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dk pişirilir, limon suyu eklenerek altı söndürülür.
  • Fırından çıkar çıkmaz sıcak tatlının üzerine kaynar sıcak şerbet dökülür.
  • Tatlı soğuyunca buzdolabına kaldırılır, mümkünse 1 gece dinlendirilir.
  • Şerbet döküldükten sonraki fotoğrafı da aşağıdadır.

NOT: Aşağıdaki fotoğraf yakından çekildiği için büyük bir tepsi gibi görünebilir ancak büyük boy bir tava kadar genişliği olan (çapını bilmiyorum:( ) bir tepsi. Kalınlığı 1 cm olacak şekilde dökmek gerekiyor yoksa ince oluyormuş. (Müge Hanım özür dilerim)

Hiç yorum yok: