31 Temmuz 2014 Perşembe

Bayram Tatlımız Kadayıf

Bayram tatlımızı risk alıp kadayıf yaptık... Öncesinde bir kaç kere denemiştim ya tepsi geniş gelmişti ya şerbeti fazla... Bu sefer bir ölçü bulunca oranlayıp tepsi için kadayıfçının verdiği 750 gr için denedik. Sonuç bizce ve komşularımız tarafından çok beğenildi....
Gelelim tarife:

MALZEMELER:
  • 750 gr kadayıf
  • 3,5 sb toz şeker
  • 3,5 sb su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • yarım limon kabuğu
  • 1 adet karanfil
  • Ceviz
  • 125 gr tereyağı-125 gr sıvıyağ
HAZIRLANIŞI:
  • Şeker ve su bir tencereye alınıp kaynatılır.
  • Kaynayan karışıma limon suyu ve karanfil atılır. Suyu sıkılmış limon da içine atılır.
  • Ilımaya bırakılır ve kadayıfın hazırlanışına geçilir...
  • Kadayıf genişçe bir fırın tepsisine alınır. Teller birbirinden ayrılarak açılır.  Düğümler çözülür ve uzun kadayıf taneleri kırılır. Böylece piştikten sonra dilimlenmesi kolay olur.
  • Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ kadayıfa dökülerek harmanlanır. 
  • Tepsiye bastırılarak yerleştirilir ve üstüne başka bir tepsi ile basılır.
  • 180 derecede kızarana kadar pişirilir. 
  • İki sıra döşenerek arasına ceviz serilebilir ancak biz üzerinde servisi tercih ettik.
  • Fırından çıkan kadayıfın en kızgın hali geçmesi için 2-3 dk bekletilir ve sonra önceden hazırlanmış şerbet üzerine gezdirilir. Soğumaya bırakılır.
NOT: Eşim tatlı şekerli şeyleri yoğun sevdiği için bizce şekeri oldukça iyiydi ancak çok baymamasını isterseniz. 3,5 sb şekere 4 sb su ile şerbet hazırlayabilirsiniz...
Afiyet olsun.

NOT: -Her 100 Gram kadayıf için 50 Gram tereyağı konulacak
-Şerbet içinse her 200 Gram kadayıf için 1 su bardağı su  ve 1 su bardağı şeker konulacak.
(başka bir deyişle her 100 Gram kadayıf için 1/2 su bardağı su ve 1/2 su bardağı şeker konulacak)
Siz bu tarifi uygulayın ve sonra gelen iltifatların keyfini çıkarın, afiyet olsun...
demişti  bir blogger... Teşekkürler oran için

1 yorum:

ÖZLEM SEZEN YILMAZ dedi ki...

Ellerinize saglik :)