5 Ocak 2010 Salı

AŞURE



Bu yıl 2 defa aşure yaptım. Birini komşularım ve işyerindeki arkadaşlarım. Diğeri de aile içindi. Annem, babam, kardeşim, babaannem kayınvalidem... 3 yıldır üst üste aynı ölçü ile yapıyorum. Ve herdefasında muhteşem oluyor. Yasemin Ablanın kayınvalidesinin kulaklarını çınlatıyorum... Teşekkürler Sevgi Anne :) İşte muhteşem aşuremin tarifi :)

1 kupa nohut
1 kupa yarma
Yarım kupa kuru fasulye
Çeyrek kupa piriç

Bu malzeme karıştırılarak bir önceki günden defalarca yıkanıp suyu süzülerek süzgeçte bir sonraki gün kaynamayı beklemeye alınır.

Ertesi akşam:

Islak bekleyen malzemeler (1 kupa nohut, 1 kupa yarma, Yarım kupa kuru fasulye, Çeyrek kupa piriç) düdüklü tencereye alınarak üzeri 3-4 parmak geçecek kadar su ile doldurulup ağzı kapatılır. Önce altı açık sonra da kısılarak yaklaşık yarım saat malzemeler haşlanır. Altı kapatıldıktan sonra düdüklü ağzı açılmadan soğumaya bırakılır. O soğurken 1 kase kuru üzüm ve 1 kase ince doğranmış kuru incir yıkanarak su içinde bekletilir.
  • 2.75 kupa şeker
  • 5.5 kupa su
  • 1 kase kuru üzüm (biz biraz daha fazla koyduk)
  • 1 portakal kabuğu rendesi derince bir kaynatılır. (ıslatılmış kuru üzümler atılmaz en sona bırakılır yoksa aşureyi karatır:) )
Kaynatılmış üzümlü portakallı şerbetin içine düdüklüdeki tüm malzeme suyu süzülmeden bırakılır. Islak bekleyen incir de en son malzemeye karıştırılarak kaynatılır. Tahta kaşıkla sürekli karıştırmak gerek.. Ocaktan almadan 5 dk önce 1 tatlı kaşığı limon suyuda sıkılır. Soğuyunca üzerine tarçın ve kavrulmuş fındıkla süsleyerek servis yapılır...
Afiyet olsun....

6 yorum:

zeynebinsofrası dedi ki...

Çok güzel görünüyor.Helede fındıklar.Ellerine sağlık.....

Unknown dedi ki...

ellerine sağlık betülcüğüm,çok güzel görünüyor aşure.babaannene,halana,anne ve babana,eşine selamlar,sayende ailenin haberlerini alıyorum,çok teşekkür ederim,gaziantepten sevgiler,sema

Betül dedi ki...

@aynebinsofrasi: merhabalar çok teşekkür ederim...
@sema abla: merhabalar mesajınızı okuyunca nasıl sevindim anlatamam :) nasilsiniz? betül nasil :) Babam geçen gün bahsediyordu bir cenazeniz olmuş. Başınız sağolsun. Bizde herkes iyi çok şükür dün yine annemlerdeydik babaannem halam uzunn uzuun sohbet ettik:)

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Aşuren harika olmuş arkadaşım ellerine sağlık...Allah kabul etsin...
Sevgiler...

ebrulitatlar dedi ki...

Betül'cüm iyiyim canım, sen nasılsın? Aşuren çok güzel olmuş. Allah kabul etsin. Tiramisuyada bayılırım. Oda nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler, iyi haftasonları..

Betül dedi ki...

@gönlünce lezzetler: amin canimcim. Sağolasın
@ebru: çok şkr iyi sayilirim. Sağolasın... tam tutan tarifler tavsiye ederim :)