5 Mayıs 2009 Salı

Tek seferde 4 çeşit

Frın yemeği sevenlere sunulur:)
Geçenlerde msn de bir mesaj düştü. Betüüülll... Bu akşam misafirim var bana pratik kolay çabuk yapılan bişiler söyle diye:) Semiyecim dün akşam sen geldin aklıma. Tarifler senin için öperim seni :)
Şu sıralar arakdaşlarımın birer birer bebekleri oluyor... Vakitleri mutfakta geçirilecek zamanları azalıyor. Onlar için birde bu tarifler:)
Önce malzeme hikayemizi anlatayim. Ben dondurucudan köfteleri aşağıya indirmiştim. Akşama uzun zamandır Erdal Bey'in sayıkladığı patates köfte yapacaktım. Ancak acıkmış halde markete giren Erdal Bey 2 çeşitte sebze almış. Kabak ve patlıcan. Birde biber domates. Önce dedik köfteleri patlıcanla pişirelim. Yok dedi ben patates yemeği istiyorum. E o zaman diğer sebzeler dolapta bekledikçe bayatlar hadi onları da pişirelim. Derken daldık malzemelerin içine. Patates köfteyi erdal bey yaptı. Diğerleri bana ait:)
Malzemeler:
  • Dodnurucudan çıkarılmış hazır bir dondurma kabı kadar köfte:)
  • 5-6 adet küçük taze patates
  • 8-10 biber
  • 2 domates
  • 2 yemek kaşığı salça
  • tuz, biber, zeytinyağı
HAZIRLANIŞI:
  • Patatesler ince halkalar halinde doğranır.
  • Biberler ve domatesler doğranır.
  • Tepsinin tabanı yağlanır.
  • Zeytinyağı ve tuz ile karıştırılan patatesler tepsinin tabanına serilir.
  • Üzerine köfte ve domates biber seirlir fırına verilir.
  • Pişmeye yakın sıcak su,salça, tuz ve pul biberle hazırlanış 1 su bardağı kadar sos üzerine gezdirilerek tekrar fırınlanır.

3 adet patlıcan doğranarak tuzlu suda biraz bekletilip iyce süzdükten sonra minik doğranır köftelerle dizilip üzeri aluminyum folye ile kapatlır. Kendi buharıyla susuz fırınlanır. Pişmeye yakın onun üzerinde salçalı sos gezdirilir. Bir kaç diş sarımsak da karıştırılsa güzel olurdu diye düşünüyorum.


3 adet kabak soyulur. Zeytinyağı tuz ve nane ile harmanlandıktan sonra fırın kağıdı serilmiş tepsiye yayıp fırınlıyoruz. Ben biraz fazla tutmuşum yanmaya yakın yakaladım kerataları...

Ve son anda Erdal Bey'in aklına gelmiş fikir...
Şam tatlısı ya da şam işi. Önceden yapmıştım. işte tarifi burada. Oradaki fotoğrafları daha güzel
ama tarifi buraya da kopyalıyayım.

MALZEMELERİ:
Hamuru için:
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 0,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

    Şerbeti için
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI:
  • Hamur malzemeleri karıştırılarak koyu kıvamlı bir kek yapılır.
  • Hamur yağlanmış ve toz şeker serpilmiş bir tepsiye 1 cm kalınlığında olacak şekilde yayılır.
  • 180 derecelik fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilmeli.
  • Tatlı pişerken şerbet hazırlanır.
  • Su ve şeker kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dk pişirilir, limon suyu eklenerek altı söndürülür.
  • Fırından çıkar çıkmaz sıcak tatlının üzerine kaynar sıcak şerbet dökülür.
  • Tatlı soğuyunca buzdolabına kaldırılır, mümkünse 1 gece dinlendirilir.

2 yorum:

Naile dedi ki...

ya ben de bir türlü bu şam tatlısını deneyemedim. Çok seviyorum aslında ama..

semiye dedi ki...

Merhaba canım, tam sana gene "Betül!! bana kolay bir yemek tarifi verirmsiin!!" diyecektim ki sayfanda bu yemeği gördüm. zaten benim içinmiş , çok sevindim. akşama patates köfte yapıyorum ;)) sevgilerrrr..