5 Ocak 2009 Pazartesi

AŞURE



Aşure haftasına yaklaştık. Bu haftada bolca yapılıyor sonra insanlara bıkkınlık veriyor. Ne kadarda güzel de olsa insan bıktığı için güzelim aşureler hak ettiği ilgiyi görmüyor:) Benimkisi ilgi hak ediyor demiyorum ama erken davranıp insanlar bıkmadan aşuremi kıymetlendirmek istedim. Ve gerçekten de övünmek gibi olmasın süper oldu:)
Cumartesi akşamdan başladım çalışmalara. Pazar günü öğleye doğru bitirdim ve aldım annemlere götürdüm:) Sıcak sıcak halam babaannem annem babam kardeşim eşim ve ben afiyetle yedik:) İşyerine de getirme niyetim vardi ama kalmadi:(

Daha önce den de vermiştim tarifini eski blogumda da var ama burada da güncelliyelim tarifi:)

Malzemeler:
  • 1 kupa buğday
  • 1 kupa nohut
  • 1/2 kupa kuru fasulye
  • 1/4 kupa pirinç
  • 1 kase minik doğranmış incir
  • 1 kase kuru üzüm
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi 1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • Üzeri için fındık, nar taneleri, tarçın
HAZIRLANIŞI:
  • Kupa ile belirtilen ölçülerdeki malzemelerimizi (buğday, nohut, kuru fasülye, pirinç) bir önceki akşamdan defalarca yıkayarak ıslak olarak (su içinde değil) bir gece bekletiyoruz.
  • Bir sonraki akşam düdüklüye herbir malzemeyi bir köşeye gelecek biçimde yerleştiriyoruz.
  • Haşlandıktan sonra eğer mikatrını çok bulduğumuz olursa ayırabilelim diye. (Ben hiç bir malzemeyi ayırmadım)
  • Üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyup düdüklüyü kapatıyoruz. 1 saat kısık ateşte haşlıyoruz.
  • Malzemeler haşlanırken 1 kase üzüm ve 1 kase incirimizi 4-5 defa renkli suyu akana kadar yıkıyoruz. Ve su içinde beklemeye alıyoruz.
  • Düdüklüde malzemeler haşlanıyor. 1 saat 10 dk kadar. Haşlanan malzemelerin suyunu tamamen çekmesi ideal ancak çekmese de suyunu sakın süzmeyin:) (İyi buğdayda zaten tüm suyu çekermiş)
  • Her bir malzemenin ölçüsü kadar 1+1+1/2+1/4 (buğday, nohut, fasülye, pirinç için) kupa yani 2,75 kupa şeker ile
  • Her bir malzemenin ölçüsünü iki katı kadar 2+ 2+ 1 + 1/2 kupa yani 5,5 kupa suyu üzümle kaynatmaya başlıyoruz. Ardından haşlanmış malzemeyi üzerine boşaltıyoruz.
  • İyce kaynamaya başlayınca incirleri içine atıyoruz. (İnciri en son atma nedenimiz aşurenin rengi koyulaşmaması için) İncirlerin ardindan limon ve portakal rendesini de atıyoruz.
  • 1 çay kaşığı kadar limonu da içine sıkarak 5 dk kaynatıp altını kapatıyoruz.

5 yorum:

GANNE dedi ki...

Betülcüm, hızlısın gerçekten, erkenden yapmışsın aşureyi. Allah kabul etsin. Afiyet olsun. Hemen bitmiş baksana, sen iki üç kere daha yaparsın bu leziz tarifi. :)))

Betül dedi ki...

:) ay evet yapımıda kolay olunca yapar dururm artık ben:)

Aybike dedi ki...

Betül daha aşure gününe var maşallah sen erkenden yapmışsın. Ellerine sağlık şekercim. Çok öptüm...

Adsız dedi ki...

en sevdigim lezzetlerden biridir bizdede hazirliklar basladi ellerine saglik canim...

Betül dedi ki...

Ay evet daha var ama olsun ben sabırsızlandım:)
@Kardelen: Size de olay gelsin. Ben en kolayından birden bire yapıverdim. Hatta ikinciye bile başladım. Bu akşam biraz daha yapacağım...