10 Aralık 2008 Çarşamba

KALBURABASTI



Herkesin bayramını kutluyorum öncelikle. İnşallah özlediğimiz tadda geçiyordur bayramlarımız.
Biz ilk gün kurbanın telaşıyla, 2. gün 1-2 saatlik mesai ile 3.gün ise gezmeyle geçirdik. Daha tatlımdan kimseye ikram edemedim ama eşimden tam not aldı :) Sevgili portakalağacında Hatice vermiş bu tarifi bayram tatlısı olarak. Bende merakla denedim. Süper bir lezzet oldu. Ancak benim kalburumun delikleri sık olmadığı için istediğim gibi kirpi kirpi olmadı:)
İşte tarif:
Hamur Malzemeleri:
  • 1 paket yumuşak margarin
  • 3 su bardağı un
  • 1 veya 2 kaşık yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
İçi İçin:
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Şerbeti İçin:
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1/4 limonun suyu
HAZIRLANIŞI:
  • 2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri tencereye alın. kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra 1/4 limon suyunu ekleyin. bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın.
  • 1 paket yumuşak margarin ile 3 su bardağı unu birbirine yedirin. bu karışıma sırayla 1-2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yumurta ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek hamur yapın. bu hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avcunuzun ortası kadar açın. hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin.
  • kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 180C'de 10-15 dakika pişirin. sonra ısıyı 200C'ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin. üzerleri kızarınca fırından çıkarın. sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Betülcüm böyle yapılmaz ki? Ben de istiyorum, banane...

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Tatlın harika olmuş ellerine sağlık canım...
Sevgiler...