2 Mayıs 2011 Pazartesi

Köri Soslu tavuk



Geçenlerde forumda konuşuldu bende deneyeyim dedim. Köri soslu tavuğu tarif bana ait değil işte linki burada

Ancak tarifi bende yazayim:

* 2 yemek kaşığı un
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 1 su bardağı tavuk suyu (ya da su + 1 tavuk suyu tableti)
* 1 su bardağı süt
* 1 tatlı kaşığı köri (tadını daha yoğun severseniz miktaruı artırabilirsiniz ama çok yoğun curry tadı bana ağır geliyor. Kararında olunca da bayılıyorum.)
* Tuz
* Karabiber (varsa çekilmiş tane karabiber)
* 1 yemek kaşığı parmesan peyniri rendesi ya da tozu (arzuya göre)
* 1 tutam fesleğen ya da kekik

Yapılışı

* Tavukları zeytinyağıyla birlikte derin ve geniş bir tavaya alıp hafifçe kızarana kadar soteleyin. Çok kızarmasınlar, içlerinin sulu kalması için bu önemli. Hafifçe pembeleşip kızardıklarında tavadan alıp bir tabakta bekletin.
* Bu arada tereyağını tavaya alıp kızdırın, unu ekleyip biraz kavurun. Koyu bir kıvama geldiğinde tavuk suyunu (ya da sıcak suyun içinde tavuk suyu tabletini eriterek hazırladığınız karışımı) ilave edip orta ateşte hızlıca karıştırarak kısa bir süre pişirin.
* Daha sonra sütü ilave edin ve karışım beşamel sos kıvamı alana kadar hızla karıştırarak pişirmeye devam edin.
* Köri’yi bir 1/2 kahve fincanı sütle karıştırıp (topaklanmaması için) sosa ekleyin ve tuz, parmesan tozu, karabiber ve fesleğeni ilave edin. Karıştırın. Tavuk suyu tableti kullanıyorsanız tuzunu fazla kaçırmayın, tuz eklemeden önce tadına bakın.
* Yoğun kıvamlı bir sos elde ettiğinizde daha önceden hafifçe kızarttığınız tavukları sosa ilave edip ateşi kısın ve tavuklarla sos iyice bütünleşene ve sosun kıvamı iyice koyu bir hal alana kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin.

Köri baharatınıda büyük marketlerde ve aktarlarda kolayca bulabilirsiniz.

Pilav ve elma dilim patates ile servis yapabilirsiniz.Oldukça lezzetli bir yemek.

Hiç yorum yok: