21 Aralık 2009 Pazartesi

Haftasonu Misafirlerim...

Erdal Bulgaristan'a gidince fotoğraf makinasını da yanında götürdü. Bu seyahatte ben ona eşlik etmedim... Hem ev borcumuzu ödemek için masrafları düşürmek gerek hem de Sofya'yı merak etmediğim için gitmedim. İşyerinden müdürüm Semra Hanım, oda arkadaşım Hale, taze emeklimiz Yasmein Abla, eskimeye başlayan emeklimiz Hülya Abla, direktörlüğümüzdeki bir başka müdürümüz Sacide Hanım ve çocukları bizdelerdi... Ay birde kırmızı yanaklı Cansu vardi:) Onu çocuklar katagorisinden çıkaralım artık:) Kocaman genç kız olmuş :)
Masa başında hoş sohbet keyifli zamanlarımız oldu... Vakit geçti gitti birden akşam oldu anlamadik... Menumu ve masamı resimleyemesem de cep telefonum ile çektiğim bir kaç fotoğrafı ekleyeyim dedim...

Menude:
Kabak salata
Tavuklu mısırlı salata
Mercimekli köfte-turşu
Patatesli Börek
Havuçlu tarçınlı cevizli kek vardi....



Mercimekli köfteyi sarı mercimekle yaptım. Biraz farklı oldu. İşte ölçüleri ve tarifi:
  • 3 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 3 çay bardağı köftelik bulgur (simit)
  • 4 yemek kaşığı domates salçası+biber salçası
  • 2 orta boy soğan
  • yarım demet maydonoz
  • 6 diş sarımsak
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • pulbiber,tuz,karabiber, köfte baharatı
Yapılışı:
  • Mercimeği üzeri 2 parmak su geçecek kadar suyla haşlıyoruz.
  • Haşlanmış mercimeği biraz da kaynamış su ile zenginleştirerek bulgurun üstüne döküp ağzını kapatıyoruz.
  • Başka bir tavada sıvıyağ ile soğanları kavurup üsütne salça ve baharatlarını atıyoruz.
  • Bu kavurduğumuz soğanlı harcı mercimekle şişen bulgurun üstüne döküyoruz.
  • Önce bir kaşıkla karışıtırdığımız mercimeği sonrasında maydonozununu da içine dökerek elimizle yoğuruyoruz.
  • Köftelik parçalar halinde sıkarak servise hazırlıyoruz...


Yeşil salatamızda: İceberg, Tere, Dereotu, Kırmızı biber, Konserve mısır, Haşlanmış tavuk göğsü, tuz ve nar ekşisi
istenilen miktarda karıştırılıyor o kadar:)

Mercimekli ile turşumu da sunuyorum...

Gül böreğini ise bu sefer bitişik bitişik koymadan ve de bir yufkayı altıya bölerek yaptım. Porsiyonlar daha kibar oldu... 2 tepsi çıktı. Tepsinin biri kendi misafirlerim için diğeri ise Erdal ve kurs arkadaşları için. Blogumu sanırım takip ediyorlar. Eşin cook ise bize börek yapmalı denilmiş:) İnşallah beğenilmiştir... afiyet olsun...

İşte tarifi:
Malzemeler:

  • 6 adet yufka
  • 5 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet yumurta
  • 2 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
Hazırlanışı:
  • Patatesleri ve soğanı soyarak minik küp küp doğruyoruz.
  • Zeytinyağı ile patatesleri ve soğanı kavuruyoruz. (Yağ az gelirse artırabilirsiniz)
  • Kavrulmuş patatesler ılıınca, üstüne tuz ve sütü döküyoruz.
  • Yufkaları tezgaha sererek 6 ya bölüyoruz.
  • Kalın kesimine patatesli karışımdan koyarak içeri doğru yuvarlayıp gül şeklini veriyoruz.
  • Tepsinin tabanını bolca ayçiçek yağı ile yağlıyoruz.
  • Böreklerin üzerine 1 adet yumurtayı (sarısını beyazından ayırmadan) sürüyoruz.
  • Üzerine dilerseniz çörek otu, dilerseni susam ile süsleyerek 175 derece fırında yakalşıkk 40 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Havçlu kekim ise biraz kolay ufalanıp çabuk dağılıyor ama beğeniliyor:)
İşte onunda tarifi:

MALZEMELERİ:
  • 4 yumurta
  • 1 nescafe fincanı sıvıyağ
  • 2 nescafe fincanı şeker
  • 2 nescafe fincanı un (bir ölçüsünü kepek bir ölçüsünü de normal unla da yapabilirsiniz)
  • 3 nescafe fincanı rendelenmiş havuç (yaklaşık 3 adet ortaboy havuç)
  • 1/2 nescafe fincanı ceviz.
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya (tarifin orjinalinde yoktu, ben ekledim)
  • 1 çaykaşığı tuz
  • 2 çaykaşığı tarçın
YAPILIŞI:
  • Yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz.
  • Un ve kabartma tozu dışındaki tüm malzemeleri de koyarak karıştırıyoruz.
  • Un ve kabartma tozunu eleyerek karışıma koyarak az biraz karıştırıp. Fazla çırpmadan kalıba koyuyoruz.
  • Benim kalıbım büyük gledi. Onun için en küçük boy fırın tepsisine yağlı kağıt sererek fırına verdim.
  • 180 derece ısınmış fırında 40-45 dk pişirdim.

5 yorum:

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

menü harikaymış ellerine sağlık canım...Ağzınızın tadı hiç bozulmasın...
Sevgiler...

Fatma Betül dedi ki...

Amin sağolasın gönül... hep birlikte ağzımızın tadı aynı kalsın:)

diyalogyemekleri dedi ki...

ellerine sağlık cnm..epey ugraşmıssın..slmlar

ebrulitatlar dedi ki...

Herşey nefis görünüyor Betül'cüm. Ellerine kollarına sağlık. Afiyetler olsun. Nohutla pilavda harika görünüyor.Turşu ve turpla ohh mis gibi. Süper menü olmuş. Bugün yapsammı acaba??

Sevgiler canım, kocaman öpücükler..

ebrulitatlar dedi ki...

Yeni yılın sana ve ailene neşe ve mutluluk getirmesi dileğiyle.En içten sevgilerimle. Herşey gönlünce olsun. Mutlu yıllar Betül'cüm..