15 Şubat 2010 Pazartesi

Et haşlama ve Garnitür

Merhaba;
Evlenmeden önce annemin aldığı bir düdüklü tencerem vardı. Bir türlü alışamadım kullanamadım. Buhar sıkışınca nasıl şiddetli bir ses çıkarıyordu anlatamam. Hele birde yarma falan haşladıysam eyvah... Korkuyordum kullanamıyordum. Zamanında annem Karaman'a (anneannemin yanına) gittiğin de babamla bir düdüklü tencere patlatmıştık. Tencere böyle tezgahın üsütnde seke seke gidiyordu:) O zamanlar ben ünivarsite 1. sınıf. İçime o düdüklünün korkusu nasıl oturduysa hiç bir düdüklüye güvenemez olmuştum :) Annemin aldığını da ben kapatıyordum Erdal açıyordu. Erdal yoksa fasulye, nohut yarma vs hiç bir yemek yapamıyordum:) Ufacık bir ses de bile titriyordum... Neyse Erdal baktı olmayacak onsuz düdüklü kullanamaz olmuşum:) Ben de söylenip duruyorum. Clipso olsa böyle olmazdı. Bu da yeni atsan atılmaz. Sürekli pişman olurdum. Erdal da tamam ev borcunu kolaylıyalım. Seninle şık ve güzel mutfak setleri alırız diyordu. Hepsini bir yerden ve tek marka :) Jumbo yada Hisar... Bu arada çeyiz olarak Korkmazın maviş setini almıştım.
UYARI !: Korkmazı şiddetle tavsiye etMİyorum....
Bu kadar mı dandik olur ya. Çaydanlıkların tencerlerin sapları teker teker döküldü. Aldığıma binpişman oldum. Annemin çelik tencereleri 20 yıllık pırıl pırıl duruyor. Derkenn cumartesi günü Erdal ile geziyorduk. Teflon pilav tenceresi almak için Tefal'e girdim. En uygunu 75 den başlıyor 150 ye kadar çıkıyor (üstelik de 40 milyon indirimli haliymiş) neyse ortada clipsolarda indirim gördük. 423 den 300 e inmiş. Eski tencereni getir yeniyi götür muhabbeti. Erdal Betül alalım mı dedi. Alalım dedim. Birden kasada bulduk kendimizi aldık. Digital sapları katlanandan idi. Gelince fiyatlarına webden baktım çok da uygun değilmiş aslında ama olsun almış bulunduk. Erdal'a da web marketlerde fiyatı aynı demedim. O hala ucuz aldık snaıyor:) Alır almaz da ertesi gün denedik...
İşte yeni düdüklüm ile yaptığım yemeğimiz.
NOT: buhar aparatını çok beğendim...

  • 600-700 gr dana eti iri parçalara böldüm. Süt ve zeytinyağı ile sosladim. 1 saat kadar beklettim.
  • Sonra çok az yağ ile kavurdum. Üzerine az tuz ve 1 çaybardağı su döktüm. Düdüklüyü kapattım.
  • Et ayarında saatini 20 dk ya set ederek.
  • Sonra açıp üstüne aparata elime geçen sebzeyi doldurdum.
  • Karnıbahar, patates, havuç, brokoli, sarımsak ve soğan onlarıda tuzla ovdum.
  • Kapağı kapatıp bu sefer vitamin ayarında bir 10 dk da birlikte pişirdim.
  • Yarım saatte et mükemmel kıvamda bir doluda buharda diyet garnitürüm olmuş oldu....

Teşekkürler Erdal Bey beni düdüklümle tanıştırdığın için:)

6 yorum:

Naile dedi ki...

hayırlı olsun betül, et ağzımı sulandırdı :)

Aybike dedi ki...

Yeni sayfa görüntün de düdüklün de hayırlı olsun şeker. Güle güle kullan :)

Fatma Betül dedi ki...

@naile: sağol canım. Dün baya bi çok yapmışız arttı. Buyur gel akşama misafirim ol.
@aybike: Teşekkür ederim arkadaşım. Hep birlikte sağolasin

Hatice dedi ki...

merhaba Betül, hem yeni evin, hem de yeni tenceren hayırlı olsun:)
et haşlama lokum gibi çok güzel görünüyor, ellerine sağlık...
sevgiler...

Mutfak dili dedi ki...

Maşallah böyle marifetli hanimlar görünce benim yürüyecek çok yolum var diyorum. Elelrinize saglık. Her sey o kadar guzel ki.

Fatma Betül dedi ki...

@hatice: çok teşekkür ederim hatice sağolasin. Allah olmayan herkese versin.
@mutfak dili: kendinizi hiç de küçümsemeyin gayet güzel tarifleirniz var..